سرسیلندر و واشر سرسیلندر

 سرسیلندر نامی آشناست برای تمام کسانی که به نوعی با خودرو در ارتباط بوده‌اند اما کم نیستند کسانی که هنوز نمی‌دانند دقیقا این بخش خودرو از چه اجزایی تشکیل شده و چه عیوبی گریبانگیر آن است. مطمئناً اصطلاحاتی از قبیل سوختن سرسیلندر، ترساندن واشر سرسیلندر، کف تراشی سرسیلندر و از این قبیل موارد به گوشتان خورده است. مواردی که نشان از خرابی در قسمت سرسیلندر خودرو داشته و حتی در مواردی نیاز به تعویض آن نیز می باشد. در معرفی این قطعه حیاتی خودرو با ما باشید.

سرسیلندر، نامی آَشنا

یکی از تولیدات کمپانی‌های تولید قطعات خودرو، انواع سرسیلندر می‌باشد. سرسیلندرها با استفاده از مواد با کیفیتی همچون آلومینیوم و انواع آلیاژ آلومینیوم و چدن تولید و با استفاده از آخرین روش‌ها و تکنولوژی‌های قالب گیری، ساخته می‌‌شوند. اما به هر حال این قسمت از هر جنسی که ساخته شود، دارای یک محدوده تحمل فشار محدودی است و مسلما گذر از حد استاندارد، صدمات زیاد و هزینه‌بری به آن وارد می‌کند.

سرسیلندر چیست؟

سرسیلندر، نامی آَشنا

یکی از قسمت های اصلی موتور خودرو سرسیلندر آن می باشد و در قسمت بالایی موتور قرار گرفته که مجموعه سوپاپ و مانیفولدها بر روی این قطعه مونتاژ می شوند.

اگر یک سرسیلندر تحت حرارتی بیش از حد تحمل خود قرار گیرد (که کاملا بسته به کیفیت سرسیلندر و مواد تشکیل دهنده آن دارد) اصطلاحاً می گویند که سرسیلندر سوخته است. در واقع همان پیچش و تغییر شکل در اثر حرارت بیش از اندازه را سوختن می گویند که معمولا منجر به تعویض سرسیلندر می‌ شود.

سرسیلندر، نامی آَشنا

بر طبق قوانین فیزیک حرکت جریان گرما معمولاً به سمت بالا می باشد. به این دلیل که محفظه احتراق موتور (گرم ترین قسمت موتور) در داخل سرسیلندر قرار دارد، این قطعه باید بتواند در حین کار کردن حرارت بسیار زیادی را تحمل کند. اگر در هنگام باز و بسته‌کردن سر‌سیلندر، ترتیب بستن پیچ‌ها را رعایت نکنید و آنها را بیش از حد سفت کنید، اگر ‌هنگام گرم‌ بودن پیشرانه، اقدام به باز‌کردن پیچ‌های سر‌سیلندر کنید و باز هم اگر طی مدتی به طور یکسره خودرو را تحت فشار قرار دهید، باید منتظر باشید سرسیلندر خودرویتان تاب برداشته و عملا بلا‌استفاده شود. همچنین در سرسیلندر مسیرهای جریان آب و روغن وجود دارد تا هم بتوان حرارت را در آن کنترل کرد، هم بتوان روغن مورد نیاز برای مجوعه سوپاپ‌ها و ادواتی که نیاز به روغنکاری دارند را به آن‌ها ارسال کرد.

عیوب احتمالی سرسیلندر

سرسیلندر، نامی آَشنا

سرسیلندر بطور کلی عیوب زیر را پیدا می کند:

  • ترک خوردگی
  • تاب دیدگی
  • کربن گرفتن
  • گشاد شدن گیت سوپاپ , سوختن و خرابی سوپاپ

واشر سرسیلندر چیست؟

سرسیلندر، نامی آَشنا

سرسیلندر توسط پیچ به بلوک موتور پیچ می شود و مابین آن دو را قطعه‌ای به نام واشر سر سیلندر آب بندی می کند. اگر یک واشر سرسیلندر دارای کیفیت پایینی باشد امکان دارد باعث سوختن سرسیلندر یا راه پیدا کردن آب به روغن و اصطلاحاً آب و روغن قاطی کردن بشود. واشر سرسیلندر توانایی تحمل دمای 1500 درجه سانتی‌گراد را داشته و از چند لایه پرس‌شده پنبه‌نسوز، کروم و آلومینیوم ساخته می‌شود تا دو بخش بلوک و سر‌سیلندر کاملا به هم چسبیده و آب‌بندی شوند.

سرسیلندر، نامی آَشنا

سوختن واشر سرسیلندر در یک لحظه و یک دقیقه اتفاق نمی‌افتد بلکه اول آب رادیاتور داغ می‌شود و حرارت افزایش پیدا می‌کند و چند دقیقه بعد از رسیدن آمپر به خط قرمز تازه صدمه دیدن واشر شروع می‌شود. به همین دلیل توصیه می شود در صورت مطلع شدن از بروز چنین وضعیتی در موتور خودرویتان از پیمودن ادامه مسیر خودداری نمایید و ماشین تان را توسط بکسل به تعمیرگاه منتقل کنید. چراکه در صورت بی توجهی و یا عدم آگاهی از مشکل پیش آمده ممکن است آسیب جدی تری خودرویتان را تهدید کند و هزینه های گزافی را متحمل شوید.

عیوب واشر سر سیلندر: 

سرسیلندر، نامی آَشنا

واشر سر سیلندر ممکن است بسوزد یا نیم سوز شود علل سوختگی واشر سرسیلندر عبارتند از :

  • تاب داشتن سرسیلندر
  • ترکیدن سرسیلندر
  • شل بودن پیچهای سرسیلندر
  • گرم کردن بیش از اندازه موتور
  • نامیزان بستن پیچ‌های آن

سرسیلندر، نامی آَشنا

دلایل سوختن واشر سرسیلندر

  • آب رادیاتور کم باشد.
  • مجراهای عبور آب در موتور مسدود شود.
  • خنک نشدن آب رادیاتور به دلیل رسوب و یا نقص در عملکرد پروانه.
  • نقص فنی در ترموستات.
  • نقص فنی در واتر پمپ و عدم گردش جریان آب در موتور.
  • پیچ خوردگی شلنگ های ورودی و خروجی رادیاتور.
  • رانندگی طولانی در ترافیک و فشار بر موتور در فصل گرما.

...............................................................................................................................................................